SAVOLAISEN PUUVENEEN TARINA

Savolaisen puuveneen historia on pitkä, yhtä pitkä kuin
asutushistoriamme. Vesireittejä pitkin metsästäjät, kalastajat ja
kaskenviertäjät liikkuivat jo jääkauden jälkeisissä isoissa vesissä. Savon historia on vesireittien historiaa, mutta ei pelkkää historiaa.

Savolainen puuvene on syntynyt vuosituhantisen tuotekehityksen tuloksena. Se on sopeutunut ilmastoon, vesistöihimme ja ihmisten kauneudentajuun. Savolaisessa puuveneessä heijastuu savolainen sielunmaisema.

Kulkuvälineenä savolainen puuvene on ylittämättömän ekologinen. Soutajan jäljiltä ei jää maastoon jälkiä, eikä airojen kolahtelua pahempaa äänisaastetta synny. Tervalla käsitelty savolainen puuvene ei ole ongelmajätettä elinkaarensa jälkeenkään. Kunniakas paikka kokkotulessa päättää puuveneen tien.

Savolainen puuvene - Perinnetalkoot on talkootyöllä toteuttava hanke, jonka tavoitteena nostaa savolaisen puuveneen
arvostusta ja koota talteen siihen liittyvää tieto-taitoa ja
tarinaperinnettä. Konkreettisena tavoitteena on etsiä vielä löytyviä vanhojen venemestareiden kunnostuskelpoisia veneitä vajoista ja liitereistä. Niissä on olemassa satojen vuosien aikana kehitetyn veneen kaikki salaisuudet ja kertynyt tietotaito.

Tavoitteena on koota ensi kesäksi savolaista puuvenettä koskeva näyttely, jossa mestareiden veneet ovat sekä katsottavissa että myös sovitusti kokeiltavissa.

Lisäksi tavoitteena julkaista kootusta aineistosta sekä kirja että videodokumentti sekä savolaista puuvenettä esittelevä valokuvanäyttely.

Tavoitteena on esittää elävällä ja mielenkiintoisella tavalla
savolaisen puuveneen tarina aina esihistoriasta tämän päivän
todellisuuteen, jossa muoviveneet ja EU:n direktiivit uhkaavat
perinteen jatkumista.

Nyt on korkea aika toimia. Jos tiedossasi on hyvin säilynyt vanha savolainen puuvene, jonka voisi lahjoittaa tai pientä korvausta vastaan myydä yhdistykselle, ota yhteyttä.

Etsimme myös ihmisiä, joilla on muistikuvia ja kertomuksia vanhoista venemestareista, veneen käytöstä kalastuksessa, kuljetuksessa ja matkustuksessa. Vanhat tarinat, valokuvat ja piirrokset, runot ja laulut myös kiinnostavat. Otamme vastaan hyviä vinkkejä tietolähteistä ja haastateltavista.

Ota yhteyttä, tule mukaan kirjoittamaan savolaisen puuveneen tarinaa kohti tulevaisuutta.

Lisätietoja ja yhteydenotot:

info@savolainenpuuvene.fi

Savolainen Puuvene ry/ Mauri Kukkonen pj p. 0505414056

Venekartoitus ja perinnekeräys/ Aaro Heikkinen p.0404705478

Videodokumentointi Hannu Hyvönen p. 0442003654